Vr 20-04-2018: “Kamerconcert–Dieren, verhalen en fabels”

i.s.m. Bibliotheek Zandhoven

Huize Bruyneel, Vierselbaan 2, Zandhoven - 20u00Die vrijdagavond vergast het Davidsfonds, in samenwerking met de bibliotheek Zandhoven, u op een kamerconcert met fabels en andere dierenverhalen. Zowel in de literatuur, de poëzie als de muziek hebben dieren hun plaats verworven. Sinds vele eeuwen reeds krijgen ze bijzondere menselijke karaktertrekken of aardigheden toegeschreven. Meestal zijn de dieren wat ongewoon in hun denken of handelen, of brengen ze ons wijsheden om  lessen uit te trekken. Zo ontstonden de fabels.

De oorsprong van het genre ligt in het Oosten (India) waar de mens dichter bij de natuur stond en waar bovendien reeds in vroegere tijden menselijke eigenschappen werden toegekend aan dieren en planten. Dat gebeurde dikwijls in verband met religieuze overtuigingen, vooral die der zielsverhuizing. Via Mesopotamië en Egypte werd het genre later naar het Westen gebracht, waar zowel de Griek Aesopus als de Romein Phaedrus populair werd. Nadien zetten onze eigen Westerse dichters de traditie verder met als meest bekende La Fontaine. Zonder natuurlijk onze tijdgenoot Toon Tellegen te vergeten.

Dieren als de muis, de leeuw, de haas, de schildpad, de mier en natuurlijk de ezel komen allemaal aan bod. Maar zelfs ook de spin en de duizendpoot kunnen op het concert niet ontbreken.

Ilze De Maeyer, piano, Jan Van Duffel, hoorn en verteller Pieter Van Roosendael gingen samen met Jan Van Dyck en Gerdi Heyninck van de bibliotheek van Zandhoven op zoek naar fabels en andere dierenverhalen en de manier waarop deze hun rol spelen in de tradities van de moderne literatuur en kamermuziek.

Ilze, Jan en Pieter brengen u een verrassend gevarieerd programma voor piano, hoorn en woord, waarbij dieren met menselijke eigenschappen (of zijn het mensen met dierlijke eigenschappen?) de hoofdrol spelen. Een boeiende avond om niet te missen!


Deelname: € 6,-/€ 9,- (met/zonder DF-cultuurkaart of BIB-kaart) UITVERKOCHT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten