Zo 25-03-2018: “Commanderie Voeren met ‘sporen’ van de Groote Oorlog” - daguitstap

Vertrek: kerkplein, Kerkstraat 74 te Zandhoven (Massenhoven) om 8u30Die zondag maken we nader kennis met de voerstreek in het uiterste oosten van België. Het is een klein maar prachtig gebied van zes dorpjes, dat bij alle oudere Vlamingen bekend blijft van de ‘taalstrijd’ die er in de jaren zestig, zeventig en tachtig van vorige eeuw woedde en in 1987 zelfs leidde tot de val van de Belgische regering. Het is het enige deel van België dat oostelijk van de Maas ligt. Maar de streek heeft ons veel meer te bieden dan alleen die anekdote. Het is niet alleen een wandelparadijs, maar de heuvelachtige regio bezit ook een monumentaal historisch patrimonium.

We vertrekken om 8u30 aan het kerkplein van Massenhoven via de E313 richting Limburg. Dankzij één van onze leden worden we met ons Davidsfonds-Zandhoven rond 10u00 in Sint Martens-Voeren verwelkomd op het domein van de 17de-eeuwse Commanderij met een heerlijke kop koffie of thee.

Daarna volgt een voorstelling van de Commanderie, door de huidige bewoners-eigenaars. Ze vertellen ons over de rijke geschiedenis van het gebouwencomplex en de betekenis ervan binnen het kader van de voormalige Duitse Orde, ook wel de Teutoonse Orde genoemd. Uiteraard maken we ook een bezoek aan verschillende kamers en ruimten van het gebouw, telkens met de deskundige uitleg door de bewoners zelf.

Rond 11u30 maken we een (kleine) wandeling op het domein van de Commanderie. In het park van het kasteel ligt de hoofdbron van de Voer. Ze voorziet de forelkwekerij, die ook in de tuin van het complex ligt, van altijd vers water. De forellenkweker zelf, geeft ons, in zijn eigen streektaal, deskundige uitleg bij het kweekproces, vanaf het kweeklokaal, langs de verschillende vijvers tot de vis op ons bord terecht komt.

Rond 12u30 wacht ons in de viskwekerij, “Commanderie 7”, dan ook een heerlijk ‘forellenmenu’, uiteraard hun specialiteit. We krijgen een voorgerecht met gerookte forel, een hoofdschotel op basis van forel met amandelen en een verrassend dessert met koffie. Om van te snoepen! Voor wie echt geen vis lust is er wel een alternatief.

Rond 14u30 stappen we op de bus op om in de Voerstreek enkele markante sporen van de Groote Oorlog terug te vinden. In Sint-Martens Voeren zien we de statige spoorwegviaduct van de spoorlijn die door de Duitse bezetter werd aangelegd. Op 18 december 1914 werd het bevel gegeven de spoorlijn aan te leggen. Ze zou een belangrijke rol spelen in de bevoorrading van het IJzerfront. Op het hoogtepunt van de bouwactiviteiten werkten meer dan 12.000 personen aan de spoorlijn.

We vervolgen onze weg naar Veurs, waar we de ingang van een 2.130 m lange tunnel bekijken. Die tunnel is ook een deel van dezelfde spoorlijn 24 en was tot voor kort de langste treintunnel van België.

We rijden verder naar Teuven waar we het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de ‘elektrische draad’ bekijken, die ook daar tijdens de Groote Oorlog België van Nederland scheidde.


Ons bezoek ronden we af rond 17u00 in Hostellerie ‘De Canterel’ waar we genieten van een heerlijk stuk taart met een koffie of thee, een biertje of een typische Voerense sleedoornlikeur, op basis van sleedoornpruimpjes.

Nagenietend van een zeer boeiende, unieke dag komen we rond 19u00 terug aan in Zandhoven op onze vertrekplaats.


Deelname: € 75,-/€ 85,- (met/zonder DF-cultuurkaart)
Reservering: pieter.van.roosendael@skynet.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten