Di 19-03-2019: “Nacht van de geschiedenis – Meesterschap” i.s.m. Stuurgroep “Het Zilveren Orgel” Forceville - Smet orgel van de O.L.V. Kerk van Broechem, beter bekend als het "Zilveren Orgel"


Di 19-03-2019:    “Nacht van de geschiedenis – Meesterschap”
i.s.m. Stuurgroep “Het Zilveren Orgel”

Forceville - Smet orgel van de O.L.V. Kerk van Broechem, beter bekend als het "Zilveren Orgel"

                    O.L.V.-Kerk, Gemeenteplein, Broechem - 20u00

Uit de verkoopadvertentie van 1823 in de Journal d’ Anvers et de la Province:

Het clavier heeft 4 octaeven, synde van C of ut onder, tot C of ut boven. Dit Orgel is gemaekt door den bèroemden Forceville, en mag voor een van zyne beste werken gerekend worden, niet tegenstaende alle de stemmen van het bovengenoemd Orgel die van een sterk en harmonieus geluyd zyn, moet men bezonder noemen de stemmen van montre 8 voet en prestant 4 voet, de welke dusdaenig schoon geluyd hebben, dat men aen dit Orgel in onze oude Chronyke den naem van Zilver Orgel gegeéven heéft.

Dit koordoksaalorgel van Forceville verwierf volgens de kronieken een grote faam als “zilveren orgel” omwille van de schitterende klank die het pijpwerk ten gehore gaf. In het bijzonder de stemmen montre 8’ en prestant 4’ klonken zeer harmonieus.

De restauratie van dit orgel mag als een echt meesterwerk beschouwd worden.

Organist Bart Rodyns die naast zijn internationale concertagenda ook verantwoordelijk is voor de wereldberoemde klavecimbelverzameling van het Vleeshuis loodst ons met overgave doorheen de restauratie samen met Jos Moors die instaat voor het onderhoud van het orgel nu.

Met ongetwijfeld een streepje muziek als orgelpunt van deze avond…….
Deelname: € 6,-/€ 9,-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten