Zo 31-03-2019: “Luik - Vurige Stede, een stad, een ziel” - Daguitstap


Zo 31-03-2019:    “Luik - Vurige Stede, een stad, een ziel” - Daguitstap

Vertrek: kerkplein, Kerkstraat 74 te Zandhoven (Massenhoven) om 7u30


We vertrekken om 7u30 aan het kerkplein in Massenhoven om via de E313 op ontdekking te gaan in Luik, de “Vurige Stede”, “dochter van de Maas”, de grootste toeristische stad van Wallonië die een ware metamorfose heeft ondergaan de laatste tien jaar.

Bij aankomst worden we in het Grand Café van het station Luik-Guillemins, symbool van het moderne Luik, verwelkomd met koffie/thee/chocomelk + gebak.

We nemen tijd voor dit prachtig station, een architecturaal hoogstandje van de hand van de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava, dat in 2009 werd ingehuldigd en wat ongetwijfeld een van de mooiste stations van Europa is.

Via het architecturaal parcours met o.a. de financietoren, en de passerelle La Belle Liégeoise, de nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Maas, bereiken we het Parc de la Boverie in de wijk Outremeuse met het museum “La Boverie”.

Een verdieping van het gebouw herbergt het beste van de collecties van het Museum voor Schone Kunsten van Luik. Lambert Lombard, Gérard de Lairesse, Ingres, Gauguin, Chagall, Picasso, Evenepoel, Delvaux, Magritte en anderen zijn een bewijs van de moderniteit van kunst in alle tijdperken, van de renaissance tot op heden. Een ervaren gids loodst ons op deskundige wijze door de vaste collectie en toont ons voorbeelden van de rijkdom van de Luikse collecties.

Na dit museumbezoek wandelen we verder langs de Maas en proeven we onderweg van het echte Luik met de bijzondere sfeer van de zondagsmarkt “La Batte”. Werkelijk alles komt aan bod op deze indrukwekkende en gezellige markt met zo’n 500 kraampjes. Zo vind je er exotische vissen, kleding, fantasiejuwelen, wijn, kaas, boeken, platen en zelfs ontdekkingen van kleine uitvinders. Wel zorgen dat we mekaar hier niet uit het oog verliezen…

Rond 13u00 wacht ons in restaurant As Ouhès het middagmaal (inclusief één glas wijn of gewoon licht bier of frisdrank):
*      aperitief van het huis
*      voorgerecht: kroket met grijze garnalen en verse tomatencoulis
*      hoofdgerecht:
ü  Of: het bekendste Luikse gerecht “Les deux boulets à la liégeoise” met frietjes
ü  Of : Konijnenpoot met gedroogde pruimen en Leffe-bier met frietjes
ü  Of vegetarisch (warme seizoensgroenten)
*      dessert: de echte Luikse koffie
*      koffie of thee 
Na het middagmaal zetten we onze ontdekkingstocht verder en nemen we ruim de tijd om in deze stad vol kronkelstraatjes en steegjes kennis te maken met nostalgische huisjes, parken en historische gebouwen en pleinen.

Zo wandelen we langs onder andere de Grand Curtis, de Bueren trap, de Collegiale kerk Sanit-Barthélemy, enz… en zorgen ervoor dat we, alvorens de weg huiswaarts te nemen, een rustpunt inlassen en genieten van bijvoorbeeld een Curtius, het bekendste Luikse bier wat goud haalde op het bier-WK!

Nagenietend van een zeer boeiende, unieke dag komen we rond 19u00 terug aan in Zandhoven op onze vertrekplaats.


Deelname: € 75,-/€ 85,- (met/zonder DF-cultuurkaart)
Reservering: thelie.save@skynet.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten