Wo 02-10-2019: “Louis Paul Boon 40 jaar geleden overleden” – prof. Kris Humbeek.


Christoffel, Amelbergastraat 1, Zandhoven - 20u00


Louis Paul Boon werd geboren in Aalst in 1912, in een middenklasse gezin, vlak voor het begin van WO 1. Hij  is een goede leerling maar heeft moeite met gezag en wordt op zijn 16de van school weggestuurd.

Vanaf zijn 16de helpt hij zijn vader als gevelschilder. In zijn vrije tijd loopt hij academie en volgt er schilderen en beeldhouwen. In WO 2 wordt hij al vlug krijgsgevangen genomen. Maar na vier maanden al mag hij terug naar huis.

Vanaf 1941, nog tijdens de oorlog, begint de autodidact te publiceren. Met zijn debuutroman ‘De voorstad groeit’, wordt hij al in 1942 bekroond. In 1947 verschijnen zijn oorlogskronieken ‘Mijn kleine oorlog’.

Hij publiceert in razend tempo romans, novellen, verhalen, gedichten en kritisch proza. Maar in Vlaanderen worden zijn boeken door zijn linkse opvattingen, zijn antiklerikalisme en zijn seksuele vrijmoedigheid nauwelijks verkocht en later ook niet meer gepubliceerd. Zijn meest bekende boeken zijn ‘Priester Daens’ en ‘Het geuzenboek’.

Boon werd in  zijn nadagen gezien als belangrijk kandidaat voor de Nobelprijs Literatuur.

Vandaag blijft schrijver-schilder L.P. Boon actueel met zijn meesterwerk ‘Daens’ destijds verfilm door Stijn Coninx, met Jan Decleir in de indrukwekkende hoofdrol en Antje De Boeck in een nevenrol als Nette.

Prof. Kris Humbeeck, directeur van het L.P. Boon-documentatiecentrum brengt ons een algemene inleiding op het fenomeen ‘Boon’.

Hij zal ons die avond laten genieten van enkele passages uit zijn Boonbiografie die eind 2020 verschijnt. Een primeur!  Kris Humbeeck heeft ook de wetenschappelijke leiding over de uitgave van het 24-delig verzameld werk van Louis Paul Boon.

Zoals steeds is er aansluitend ruimte voor onze meningen en opmerkingen rond de actuele betekenis van het werk van Louis Paul Boon.

Deelname: € 6,-/€ 9,- (met/zonder DF-cultuurkaart)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter: