Zo 15-12-2019: “Gregoriaanse mis + rondleiding in de Sint Pauluskerk” - Antwerpen.


                   Samenkomst aan de kerkingang, Sint-Paulusstraat 22, Antwerpen 10u15

                                      
    
In de nacht van 3 april 1968 slaan de vlammen uit het dak van de historische Sint-Pauluskerk aan de Veemarkt in Antwerpen. Met de hulp van parochianen en omwonenden, onder leiding van de toenmalige pastoor Z.E.H. Karel Dockx, probeerde men zo snel en zoveel mogelijk onvervangbare kunstwerken uit de kerk te halen. Veel wordt gered, maar het ganse dak van de kerk en het nabijgelegen kloosterpand gingen in de vlammen op. Het duurde tot 1984 voor er opnieuw een dak op de Sint-Pauluskerk lag.

Vandaag staat de voormalige kloosterkerk van de dominicanen uit 1571 er weer als een monumentaal barokjuweel bij. Prachtige barokaltaren, het sublieme meubilair, het omvangrijke orgel, de meer dan 200 beelden en meer dan 50 schilderijen bezorgen de kerk een unieke uitstraling.  Kunstwerken van Jordaens, Rubens, Teniers, Van Dyck en tijdgenoten trekken bezoekers uit de ganse wereld aan.

De Sint-Pauluskerk heeft ook een hoogstaande reputatie voor haar muzikaal opgeluisterde zondagse erediensten. Die trekken steeds een volle kerk op de kerkelijke hoogdagen. Op zondag 15 december 2019 is er een volledig gregoriaans gezongen mis. Een bijzondere belevenis waarop wij onze Davidsfonds-leden graag uitnodigen. Vooraf inschrijven is noodzakelijk zodat wij voor iedereen plaatsen kunnen reserveren. Verplaatsing naar Antwerpen gebeurt op eigen kracht. Openbaar vervoer is beschikbaar tot vlak in de buurt. De auto parkeren kan op zondag kosteloos aan de Brouwersvliet


Na de eredienst maken we onder leiding van een deskundige gids een wandeling langs de grootste kunstschatten van de kerk. Hierbij zal zeker de schilderijenreeks ‘Vijftien mysteries van de Rozenkrans’ in detail bekeken worden. Ook de calvarieberg, opgericht als een ‘levend theater’ aan de inkom van de kerk, zullen we bewonderen. Het einde van de uiteenzetting is voorzien rond 13u00.

Deelname: € 6,-/€ 9,- (met/zonder DF-cultuurkaart)
Reservering: pieter.van.roosendael@skynet.be


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter: