Do 27-01-2022 tot 02-02-202: “Poëzieweek 2022"et Poëziewedstrijd i.s.m. Bibliotheek Zandhoven

Ten gevolge van de Corona pandemie wordt de poëziewedstrijd AFGELASTNa een eerste maal in 2019 organiseerde de Bibliotheek van Zandhoven, in 2020 opnieuw in samenwerking met Davidsfonds Zandhoven, in het kader van de poëzieweek, een zeer succesvolle gedichtenwedstrijd. Het thema van het jaar was ‘Samen’, een erg ‘levend’ onderwerp in het sociaal zo lastige Corona-jaar. De respons was dan ook overweldigend, zowel bij de jeugd, via de Zandhovense scholen, als bij de volwassenen. Meer dan 150 stukjes poëzie werden ingezonden.

 

Het vroeg de literair beslagen en deskundige jury avonden leeswerk en een lange bespreking om uit de vele fijne, gevoelige, poëtische of humorvolle inzendingen de laureaten te selecteren. Bij de jeugd werden Eline Van Orsmael, Ainhoa Vega Lopez en Lenthe Vervliet de winnaars. Voor de klas van de jonge winnaars had Davidsfonds een boekenbon van €40,00 voorzien, geschonken door één van de leden.Bij de volwassenen won Luc Arts vóór Wiff De Block en Eva Van Parys.. Zij kregen allen prachtige bloemen en een boek van Jeroen Olyslaegers. Monnikenheide kreeg een speciale vermelding voor hun gedicht ‘Doezelbos’ De media hebben ook uitgebreid aandacht besteed aan onze winnaars. Veel en groot talent heeft zich getoond. We durven dromen dat er op een dag  misschien wel een echte dichtbundel van één van onze laureaten zal uitgegeven worden.

 

De poëzieweek 2022 strikte voormalig stadsdichter van Antwerpen, Ramsey Nasr, als boegbeeld. Het thema van de tiende editie is NATUUR en heeft als motto deze woorden van Nasr: ‘bloesemingen en overvloed’. Hij wil de poëzie in de natuur en de natuur in de poëzie (opnieuw) laten ontdekken. De voorbije coronatijd bood heel veel mensen de gelegenheid om, al wandelend of fietsend, de schoonheid van onze natuurlijke omgeving te ontdekken en te bewonderen.


Ook dit jaar organiseert Davidsfonds Zandhoven, samen met de Gemeentelijke Bibliotheek, ter gelegenheid van de poëzieweek 2022 weer een poëziewedstrijd. Wij nodigen alle inwoners van Groot Zandhoven en ruime omgeving nu al uit om opnieuw deel te nemen en één tot maximaal vijf gedichten in te zenden.

 

Ook de scholen kunnen en zullen natuurlijk weer meedoen. Deelname is gratis en voor de laureaten zijn er opnieuw mooie prijzen. Zo schenkt het Davidsfonds weer een aantal boeken. Voor de klas van de winnende jeugdige dichter(s) wacht ook weer een boekenbon. Hopelijk kan en mag er dit keer wel een feestelijke proclamatie met familie, vrienden en sympathisanten tijdens de poëzieweek georganiseerd worden. Zo kunnen alle laureaten hun winnend gedicht zelf ten gehore brengen. Onze schepenen en raadsleden zullen zeker vertegenwoordigd zijn en de lokale pers zal evenmin ontbreken.

 

Plaats en precieze uiterste datum van inzending worden nog tijdig gepubliceerd. Het volledige wedstrijdreglement zal ook weer terug te vinden zijn op de website van de Bibliotheek en het Davidsfonds van Zandhoven.

 

Uit de succesvolle ervaringen van onze vorige poëziewedstrijden weten we dat er in de Kempen nog massaal veel dichterstalent aanwezig is. Jong en ouder, groot en klein, kruip in je pen en stuur ons uw stukjes. Onze wedstrijd is, voor jullie, schrijvers en dichters, een gezonde uitdaging om je met je werk buiten te komen en het te tonen aan de hele wereld. De jury houdt zich klaar om opnieuw een literair talent in onze schone gemeente te ontdekken. Durf je werk te tonen en anderen ervan te laten genieten!


               Deelname: gratis