Leesgroep


Huize Bruyneel, Vierselbaan 2, Zandhoven - 20u00 (deuren 19u50)

Het nieuwe seizoen 2021 - 2022 komen allereerst de reeds aangekondigde boeken, die we ten gevolge van de Covid-19 pandemie regels niet konden bespreken, aan bod.

DE TUIN VAN DE AVONDNEVEL - Tan Twang Eng


Yun Ling verloor in de Tweede Wereldoorlog haar zus in een kamp en worstelt
 nog altijd met de vraag waarom zij wel overleefde en haar zus niet. Na de verschrikkingen van de Japanse bezetting zoekt Yun troost in haar werk als rechter. Maar nu haar geheugen haar steeds vaker in de steek laat besluit ze terug te gaan naar de plek waar ze opgroeide in de hooglanden van Maleisië, om de herinneringen aan haar zus vast te houden. Dan ontmoet ze de mysterieuze tuinier Aritomo die ooit tuinier van de Keizer was, en zijn sprookjesachtige ‘Tuin van de avondnevel’. Ondanks de verschrikkelijke herinneringen die Yun aan de Japanners heeft, raakt ze in de ban van deze man en zijn tuin. Terwijl in de omringende jungle een strijd om de toekomst van Maleisië ontbrandt, ontstaat tussen Yun en de mystieke Aritomo een band die ver boven de geschiedenis weet uit te stijgen. De tuin van de avondnevel is een overweldigende roman waarin liefde en geweld, geheugen en ervaring de hoofdrol spelen tegen het adembenemende decor van een van de mooiste streken op aarde.


MACHINES ZOALS IK - Ian McEwan

De dertiger Charlie besluit de erfenis van zijn moeder te besteden aan de aanschaf van Adam, een robot die wordt aangestuurd door zeer gesofisticeerde AI-programmatuur. Miranda, zijn bovenbuurvrouw en vriendin, helpt met het installeren van Adams persoonlijkheid. De Britse auteur schetst een toekomst die zich in het verleden afspeelt. Want we schrijven de jaren tachtig, maar wel andere jaren dan zoals wij ze kennen. In deze parallelle werkelijkheid bloeien de wetenschappen – alles is ‘open source’ – en de kunsten, maar tegelijkertijd wordt het volk geplaagd door inflatie, werkloosheid, criminaliteit en cynisme. The Beatles zijn er nog, maar belangrijker: ook Alan Turing is nog onder ons – het wiskundig genie dat in onze werkelijkheid begin jaren zestig zelfmoord pleegde. Dankzij hem zijn de grote beloften van AI, waarvoor hij de grondslag legde, grotendeels ingelost. Maar er zijn grenzen. In een lange monoloog merkt Turing op: ‘De kwestie is dat schaken geen weergave van het leven is. Het is een gesloten systeem. De regels zijn onomstreden en gelden consequent over het hele bord. (…) Het is een spel met volledige informatie. Maar het leven, waarin we onze intelligentie toepassen, is een open systeem.’ Hij laat Turing vervolgens Vergilius citeren: ‘Sunt lacrimae rerum – er zijn tranen in de aard der dingen.’ Dat is de crux: niemand weet hoe dat tragische inzicht moet worden ‘gecodeerd’; Turing vermoedt dat het niet.

Juiste data en overige boekentitels van de leesgroep worden nog tijdig meegedeeld.


Contact/info: diederik.desmet@telenet.be

Deelname: € 2,-/avond