LeesgroepLeesgroep Davidsfonds Zandhoven – lezen wordt nog intenser wanneer u het kan delen.


Huize Bruyneel, Liersebaan 12, Zandhoven - 20u00 (deuren 19u50)
Volgende boeken staan op het programma van onze leesgroep voor het nieuwe seizoen 2019 - 2020. De ontbrekende data worden nog meegedeeld.

HERFST van Ali Smith op donderdag 10 oktober 2019 


Daniel Gluck slaapt. Hij is 101 jaar oud en ligt op sterven in de Maltings Zorginstelling nv. Zijn leven is lang en boeiend geweest en trekt, zo vlak voor de dood, in dromen aan hem voorbij. Naast het bed zit zijn voormalige buurmeisje Elisabeth Demand. Het is de zomer van 2016 en Groot-Brittannië heeft net gekozen voor de Brexit.
Vanaf de eerste pagina van Herfst wordt de lezer in vliegende vaart meegenomen met de dromen van Daniel Gluck, die afwisselend glashelder en onsamenhangend zijn en zowel realistisch als absurdistisch lijken. De oude man verbaast zich over de helderheid en kracht van zijn dromen. Naar eigen zeggen is hij diep afgedaald naar de meest vruchtbare plaats van zijn brein. Tegelijkertijd kan hij zich de meest simpele dingen, zoals de naam van zijn zusje, niet meer herinneren.

In het hier en nu is het leven van de 32-jarige Elisabeth praktisch tot stilstand gekomen. Ze woont alleen in een huurflatje en geeft op basis van tijdelijke contracten les op een Londense universiteit. Ondanks haar academische opleiding heeft ze geen uitzicht op een vaste aanstelling. Ze heeft tegen de Brexit gestemd en maakt zich grote nu grote zorgen.


NOORD van Sien VoldersHoofdpersonage Sarah, zilversmid, verhuist tijdelijk van de grootstad naar het afgelegen noorden waar ze geconfronteerd wordt met de krachten van de natuur en het leven in een eenvoudig dorp. Er gebeurt weinig. De natuur en het eisen van het eenvoudige leven nemen de dagen over. Er is immens veel tijd. Die tijd heeft Sarah ook nodig, want ze overweegt om haar carrière van zelfstandig zilversmid in te ruilen voor een carrière waarbij ze ontwerpt voor een groot juweliershuis. Daardoor zou ze meer geld verdienen en meer tijd maken.
In het dorp leert ze Jacob en Adam kennen. Het zijn mannen van het noorden en van de bergen. Ze hebben niets van doen met grote steden en luxe.
DE TUIN VAN DE AVONDNEVEL van Tan Twang Eng


Yun Ling verloor in de Tweede Wereldoorlog haar zus in een kamp en worstelt nog altijd met de vraag waarom zij wel overleefde en haar zus niet. Na de verschrikkingen van de Japanse bezetting zoekt Yun troost in haar werk als rechter. Maar nu haar geheugen haar steeds vaker in de steek laat besluit ze terug te gaan naar de plek waar ze opgroeide in de hooglanden van Maleisië, om de herinneringen aan haar zus vast te houden. Dan ontmoet ze de mysterieuze tuinier Aritomo die ooit tuinier van de Keizer was, en zijn sprookjesachtige ‘Tuin van de avondnevel’. Ondanks de verschrikkelijke herinneringen die Yun aan de Japanners heeft, raakt ze in de ban van deze man en zijn tuin. Terwijl in de omringende jungle een strijd om de toekomst van Maleisië ontbrandt, ontstaat tussen Yun en de mystieke Aritomo een band die ver boven de geschiedenis weet uit te stijgen. De tuin van de avondnevel is een overweldigende roman waarin liefde en geweld, geheugen en ervaring de hoofdrol spelen tegen het adembenemende decor van een van de mooiste streken op aarde.

MACHINES ZOALS IK van Ian McEwan


De dertiger Charlie besluit de erfenis van zijn moeder te besteden aan de aanschaf van Adam, een robot die wordt aangestuurd door zeer gesofisticeerde AI-programmatuur. Miranda, zijn bovenbuurvrouw en vriendin, helpt met het installeren van Adams persoonlijkheid. De Britse auteur schetst een toekomst die zich in het verleden afspeelt. Want we schrijven de jaren tachtig, maar wel andere jaren dan zoals wij ze kennen. In deze parallelle werkelijkheid bloeien de wetenschappen – alles is ‘open source’ – en de kunsten, maar tegelijkertijd wordt het volk geplaagd door inflatie, werkloosheid, criminaliteit en cynisme. The Beatles zijn er nog, maar belangrijker: ook Alan Turing is nog onder ons – het wiskundig genie dat in onze werkelijkheid begin jaren zestig zelfmoord pleegde. Dankzij hem zijn de grote beloften van AI, waarvoor hij de grondslag legde, grotendeels ingelost. Maar er zijn grenzen. In een lange monoloog merkt Turing op: ‘De kwestie is dat schaken geen weergave van het leven is. Het is een gesloten systeem. De regels zijn onomstreden en gelden consequent over het hele bord. (…) Het is een spel met volledige informatie. Maar het leven, waarin we onze intelligentie toepassen, is een open systeem.’ Hij laat Turing vervolgens Vergilius citeren: ‘Sunt lacrimae rerum – er zijn tranen in de aard der dingen.’ Dat is de crux: niemand weet hoe dat tragische inzicht moet worden ‘gecodeerd’; Turing vermoedt dat het niet kan.Onze leesgroep garandeert een verrijking en een verdieping van je leeservaring. 

Ook interesse? Meld je dan per mail bij diederik.desmet@telenet.be en je ontvangt alle info van de leesgroepactiviteiten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten