Leesgroep


De Griffel - Dorpsstraat 37 2243 Pulle - 20u00 (deuren 19u50)

Dinsdag 17 mei 2022 - 20u00


WILDEVROUW - Jeroen Olyslaegers

Het verhaal speelt zich af in het Antwerpen van de gouden 16e eeuw. De onrust van de strijd tussen de Spaanse Katholieken van Filips II en de protestanten van Willem van Oranje maakt ook het leven in Antwerpen bang en zeer bedreigend. De beeldenstorm komt er aan. Caféwaard Beer verloor drie vrouwen in het kraambed. Alleen zijn derde vrouw baarde een kind voor ze stierf. Beer acht zich vervloekt. Zijn enige overlevende zoon is een bevestiging van de vloek.

In een tijd van rijkelijk florerende handel en veel geld is zijn herberg een ontmoetingsplaats van allerlei lui van vrije gedachten. De zoete wijn vloeit er uitbundig. Handelaars en ambachtslieden ontmoeten er de welstellende burgerij. In zijn herberg tracht Beer iedereen de vriend te houden. Maar dat wordt steeds moeilijker. Alles wordt op scherp gesteld wanneer als gevolg van overmoedige wereldveroveraars een Wildevrouw in zijn herberg terechtkomt. Uiteindelijk zal Beer de gruwelijke terreur van de Spaanse huursoldaten ontvluchten en onderduiken. Hij acht zich een gebroken man en moet in de nacht Antwerpen verlaten. Beer vestigt zich enige tijd later in een bescheiden pand in Amsterdam.

Het boek vertelt een wervelend, monumentaal verhaal over het verlangen naar eenheid en het veroveren van een innerlijke waarheid, vol vlees en geuren, vol narren en blinden, vol handelaars en woekeraars, profiteurs en bedriegers, vroedvrouwen, cartografen, schilders, drukkers en astrologen, waarbij verlangen en zelfbedrog dansen door de straten van een gedoemde handels- en cultuurstad.


Later te bepalen datum:

DE TUIN VAN DE AVONDNEVEL - Tan Twang Eng


Yun Ling verloor in de Tweede Wereldoorlog haar zus in een kamp en worstelt
 nog altijd met de vraag waarom zij wel overleefde en haar zus niet. Na de verschrikkingen van de Japanse bezetting zoekt Yun troost in haar werk als rechter. Maar nu haar geheugen haar steeds vaker in de steek laat besluit ze terug te gaan naar de plek waar ze opgroeide in de hooglanden van Maleisië, om de herinneringen aan haar zus vast te houden. Dan ontmoet ze de mysterieuze tuinier Aritomo die ooit tuinier van de Keizer was, en zijn sprookjesachtige ‘Tuin van de avondnevel’. Ondanks de verschrikkelijke herinneringen die Yun aan de Japanners heeft, raakt ze in de ban van deze man en zijn tuin. Terwijl in de omringende jungle een strijd om de toekomst van Maleisië ontbrandt, ontstaat tussen Yun en de mystieke Aritomo een band die ver boven de geschiedenis weet uit te stijgen. De tuin van de avondnevel is een overweldigende roman waarin liefde en geweld, geheugen en ervaring de hoofdrol spelen tegen het adembenemende decor van een van de mooiste streken op aarde.


Later te bepalen datum:

MACHINES ZOALS IK - Ian McEwan

De dertiger Charlie besluit de erfenis van zijn moeder te besteden aan de aanschaf van Adam, een robot die wordt aangestuurd door zeer gesofisticeerde AI-programmatuur. Miranda, zijn bovenbuurvrouw en vriendin, helpt met het installeren van Adams persoonlijkheid. De Britse auteur schetst een toekomst die zich in het verleden afspeelt. Want we schrijven de jaren tachtig, maar wel andere jaren dan zoals wij ze kennen. In deze parallelle werkelijkheid bloeien de wetenschappen – alles is ‘open source’ – en de kunsten, maar tegelijkertijd wordt het volk geplaagd door inflatie, werkloosheid, criminaliteit en cynisme. The Beatles zijn er nog, maar belangrijker: ook Alan Turing is nog onder ons – het wiskundig genie dat in onze werkelijkheid begin jaren zestig zelfmoord pleegde. Dankzij hem zijn de grote beloften van AI, waarvoor hij de grondslag legde, grotendeels ingelost. Maar er zijn grenzen. In een lange monoloog merkt Turing op: ‘De kwestie is dat schaken geen weergave van het leven is. Het is een gesloten systeem. De regels zijn onomstreden en gelden consequent over het hele bord. (…) Het is een spel met volledige informatie. Maar het leven, waarin we onze intelligentie toepassen, is een open systeem.’ Hij laat Turing vervolgens Vergilius citeren: ‘Sunt lacrimae rerum – er zijn tranen in de aard der dingen.’ Dat is de crux: niemand weet hoe dat tragische inzicht moet worden ‘gecodeerd’; Turing vermoedt dat het niet.

Juiste data en overige boekentitels van de leesgroep worden nog tijdig meegedeeld.


Contact/info: diederik.desmet@telenet.be

Deelname: € 2,-/avond
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter: